Känsligt läge för maten
Känsligt läge för maten https://www.hungryandangry.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Ann-Helen von Bremen https://secure.gravatar.com/avatar/88255445418f62883f7b3c40f969232d?s=96&d=mm&r=gEtt sårbart matsystem som har svårt att klara sig idag och ännu sämre under en kris och stigande matpriser som kan orsaka stora spänningar i samhället. Det finns anledning för politiken att förebygga och agera. Men i stället väljer man Strutsstrategin 2.0
På Potatisuppropets dag den 11 april fick jag förmånen att vara med och ge en matpolitisk spaning om vad jag tror kommer hända framöver. Samtalsledare var Arci Pasanen från Omställningsnätverket och deltog gjorde även Marek Rolenec från FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation och Ekologisk trädgård- FOBO. Det blev ett intressant samtal. Här kan du se det.
Här följer i grova drag min spaning:
- Matpriserna kommer att fortsätta att stiga och det är tyvärr INTE Icas fel. Snarare är detta ett uttryck för det sårbara livsmedelssystem vi har byggt upp.
2. Politikerna verkar fortfarande inte ha nåtts av den här insikten, vilket märks i att man fortsatt undviker att ta tag i de stora frågorna. Det märks både när det gäller Livsmedelsstrategin 2.0 (vår matpolitik) och arbetet med livsmedelsberedskapen.
3. Högre matpriser är positivt, det är bland annat det som är omställning, men politiken behöver agera för att omställningen inte ska ge stora sociala negativa konsekvenser.
Matpriserna: Det hade varit enkelt och bekvämt om de senaste årens ökade matpriser hade berott på enskilda ICA-handlares vinster. I stället beror det på sådant som ökade kostnader för energi, störningar inom världshandeln, dåliga skördar på vissa grödor i världen, som kaffe, ökade kostnader för konstgödsel osv. Vårt livsmedelssystem påverkas av vad som händer i omvärlden, inte bara för att vi importerar en del mat, utan framför allt för att vi importerar en rad insatsmedel, inte minst konstgödsel. Allt tyder på att matpriserna kommer att fortsätta att stiga. Vi kommer se en fortsatt oro på världsmarknaden och på sikt stigande energipriser oavsett vilken energikälla vi väljer. Ska de utlovade satsningarna på miljö- och klimatarbete inom EU genomföras, stiger kostnaderna ytterligare för maten. Den enorma satsningen på militär upprustning – vart ska de pengarna tas ifrån? En inte särskilt vågad gissning är att det kommer tas pengar från EU:s jordbrukspolitik, CAP, vilket också driver upp priserna.
Politiken: Livsmedelsstrategi 2.0 och det arbete som nu görs kring livsmedelsberedskap berättar hur politiken ser på läget. Och det är oroväckande eftersom man väljer att huka och bortse från de grundläggande problemen. Vår livsmedelsproduktion är inte bara sårbar för att primärproduktionen är så beroende av importerade insatsmedel, utan också genom hur strukturen ser ut i landet, med allt färre och större gårdar, mejerier, kvarnar andra livsmedelsföretag. Det finns inte mat överallt i Sverige och där maten finns, där kan det bli mycket svårt att få ut den till medborgarna om det skulle kärva ihop sig. Det blir mycket mjölk från en gård med tusen kor.
Livsmedelsverket sa i en radiointervju att man troligen får evakuera Norrlänningarna om det kör ihop sig, därför att det inte finns tillräckligt med mat i Norrland.
Livsmedelsstrategin 2.0 tar inte tag i detta. Det är samma resonemang som tidigare – konkurrenskraft, effektivitet och lönsamhet ska öka, men hur det ska gå till är oklart och det är inget som bromsar nedläggningen av gårdar, snarare tvärtom. Några positiva saker med strategin vill jag dock nämna: Det ska göras en utredning om livsmedelsförsörjningen i Norrland, Eldrimner blir kvar, man ska sätta mål för hur livsmedelsproduktionen ser ut för at kunna mäta om den ökar (det borde SJV kunna göra på en kafferast), det ska utgå lite pengar till att göra lantbruk mer robusta och man ska portionera ut lite pengar till det regionala arbetet.
Livsmedelsberedskapen då? Även där snackas det mycket och görs lite. Jordbruksverkets beredskapsplan innebär att det ska lagras konstgödsel, bekämpningsmedel, utsäde, proteinfoder och spannmål. Jordbruksverket anser att 95 procent av befolkningen bör kunna klara sig tre månader på den spannmål som produceras i Sverige. Gris, kyckling, värphöns och till viss del mjölk och nötkött anses som en så intensiv produktion att man inte kan upprätthålla den i ett krisläge, annat än att hålla igång moderdjur så att verksamheten kan återupptas när krisen är över. Det här pekar verkligen på problemet med dagens intensiva matproduktion. Lammproducenterna borde vara glada, eftersom de anses kunna klara sig bättre, men de anser själva att de redan i dag går på knäna eftersom deras extensiva produktion inte är lönsam, plus rovdjursfrågan. De kanske har rätt typ av produktion, men det är oklart om den överlever i dagens ekonomi som inte premierar detta.
Högre matpriser är positivt: Dagen matsystem bär inte sina kostnader, det är i stället naturen, djuren och människorna som arbetar med maten som får ta de kostnaderna. Skulle maten bära sina kostnader skulle den behöva vara två gånger så dyr som i dag, räknade FNs miljöorgan UNEP ut för flera år sedan.
Högre energipriser kommer innebära att intresset för att sluta kretsloppet ökar. I stället för att köpa konstgödsel, blir det mer intressant att få ordning på avloppen och återföra näringen, samt att kombinera djuruppfödning och växtodling, satsa på mer extensiv produktion osv. Det här kommer göra maten dyrare men det är det här som ÄR omställning. Problemet är bara att vårt samhälle bygger på att mat ska vara skitbilligt. I stället har vi kunnat lägga en stor del av våra inkomster på vårt boende och även på resor och konsumtion av en rad andra produkter. När matpriserna stiger, rubbas detta. Det finns en stor risk att människor som redan i dag har ekonomiskt tufft, kommer att drabbas hårt. Men även grupper som tjänar bra, men som har tunga räntekostnader för sina bostäder. Det här kan skapa kraftiga konvulsioner i samhället, om inte politiken inser detta och försöker mildra smällarna.
Inget tyder tyvärr på den här insikten finns. Regeringen bestämde sig nyligen för att höja ROT-avdraget ytterligare och alltså binda ännu mera pengar i våra bostäder. Jag brukar inte vara alarmistisk, men jag tycker nog att läget är bekymmersamt.
Det innebär samtidigt att det finns massor som man kan göra för att förändra i en positiv riktning. Det diskuterade vi i slutet av samtalet den 11 april.